Градинарски центар


ЦВЕТЕН РАСАД

ЦВЕТЕН РАСАД

(Едногодишни растенија)
Растенија кои од моментот на нивното р`тење до нивното природно угинување (сушење) вегетираат една или две години.
Во периодот на активно вегетирање се карактеризираат со брз раст и долго континуирано цветање. Како на пример (Begonia spp. Petunia spp. Impatiens spp. и многу други)….

ДРВЈА

ДРВЈА

Повеќе годишни дрвенести растенија со изразено едно или повеќе стебла.
При пејзажното уредување на урбаните површини, дрвјата се доминантни и носечки `елементи` кои го дефинираат и карактеризираат амбиентот на еден парк или градина.
Секојпат се настојува здравите постојни дрвја да се задржат и вметнат во новиот проект…

ЗИМЗЕЛЕНИ ДЕКОРАТИВНИ САДНИЦИ

ЗИМЗЕЛЕНИ ДЕКОРАТИВНИ САДНИЦИ

Во оваа листа ги претставуваме растенијата кои имаат листови во форма на `лушпи` или иглички.
Преку зимата листовите остануваат на гранките, (траат и по неколку години). Затоа ги нарекуваме зимзелени или иглолисни.
Со зборот ,декоративни, го нагласуваме нивниот изглед (морфологија) заради кој најчесто ги употребуваме при пејзажното уредување на урбани површини…

ЦВЕТНИ ГРМУШКИ

ЦВЕТНИ ГРМУШКИ

Мали до средни дрвенести растенија кои од базалниот дел се развиваат со повеќе гранки или стебла. Постојат листопадни и зимзелени видови.
Најчесто ги користиме при подигање на заштитни појаси или при уредување на средниот вегетациски слој. Лесни за одржување.
Со редовно подкастрување и ѓубрење се одржуваат во `посакуваната форма`…

РАСТЕНИЈА ЗА ОГРАДИ

РАСТЕНИЈА ЗА ОГРАДИ

Растенија кои поднесуваат густо садење,често кроење, формираат густа крошна и ги користиме како визуелна,звучна или хигиенска бариера се вклучени во оваа група.
Зависно од видот и намената се садат на растојание од 60-100-150см.

КРОЕНИ ТОПИЈАРЕНИ РАСТЕНИЈА

КРОЕНИ ТОПИЈАРЕНИ ФОРМИ

Многу декоративни, култивирани растенија добиени по пат на вкрстување селекција и други методи неможат да се размножуваат природно (генеративно со семе).
Туку исклучиво преку вегетативно клонирање (со ожилување на гранче) или преку калемење.
На пример: скоро сите култивари на Јапонските јавори се размножуваат преку калемење. Сите чадорести крошни на бреза, врба, јасен…и многу други се исто така калемени….

ПЕРЕНИ

ПЕРЕНИ

Растенија кои живеат повеќе од 2 години, обично ниски не продуцираат дрвна маса.
Во вегетативниот период формираат надземна лисна маса и во одреден период од годината цветаат, а во текот на зимата мируваат или пак целосно им се суши надземниот дел и напролет повторно од кореновото јадро избиваат нови, млади листови. Како на пример (Dianthus spp.- каранфилче; Chrisanthemum spp.- хризантема ; Hemerocallis spp. – домашен крин и мн.други).

ПОЛЗАВИЦИ

ПОЛЗАВИЦИ

Првата асоцијација за ползавци се одрини, перголи, арки, ѕидови и огради обраснати (покриени) со растенија ползавци.
Зависно од позицијата, желбата и грижата која што можеме да им ја пружиме…

ОВОШКИ

ОВОШКИ

Традиционално и најчесто овошките се растенија-домаќини во руралните и урбаните градини. Обично посадени од постарите членови во фамилијата.
Тие се провлекуваат и во новите пејзажни преуредувања, што е сосема во ред. Бидејки покрај тоа што даваат плодови тие поседуваат извонредни декоративни особини, како цвет, форма на крошна, текстура, есенска боја на лисјата и тн…

ПОКРИВАЧИ

ПОКРИВАЧИ

Многу видови растенија ги нарекуваме покривачи. Бидејќи ја формираат крошната приземно (ниско) и ја покриваат површината на земјата.
Скоро за секоја специфична позиција – месторастежни услови. (косина, неплодна почва, плитка почва, сенка…и тн.) постојат погододни растенија ,покривачи,…

РАСТЕНИЈА ЗА СЕНКОВИТИ ПОЗЦИИИ

РАСТЕНИЈА ЗА СЕНКОВИТИ ПОЗЦИИИ

Во оваа група се селектитани различни видови на растенија (цветен расад, перени, грмушки и дрвја) кои имаат способност успешно да се развиваат во сенковити позиции.

ЗАЧИНСКИ БИЛКИ

ЗАЧИНСКИ БИЛКИ

Ги среќаваме како едно годишни (Ocimum basilicum -босилек) две годишни (Petroselinum crispum- магдонос) или повеќе годишни (Salvia officinalis -жалфија). Ниски како перени (Thymus officinalis – мајчина душичка), грмушки (Rosmarinus officinalis – рузмарин) или како дрвја (Laurus nobilis – ловор)…

СОБНИ РАСТЕНИЈА

СОБНИ РАСТЕНИЈА

Повеќегодишни растенија, погодни за одгледување во внатрешни-собни услови

ДЕКОРАТИВНИ ТРЕВИ И БАМБУСИ

ДЕКОРАТИВНИ ТРЕВИ И БАМБУСИ

Декоративните треви се повеќе се дел од урбаното пејзажно уредување бидејќи се лесни за одржување и претсатвуваат универзален `материјал` со кој може да се постигнаат разновидни амбиентални формации. Од ефект на степа до тропска градина…

ДЕКОРАТИВЕН КАМЕН

ДЕКОРАТИВЕН КАМЕН

ТРЕВНИ И ДРУГИ СЕМИЊА

ТРЕВНИ И ДРУГИ СЕМИЊА

ТРЕВНИ И ДРУГИ СЕМИЊА

БУСЕН (РОЛНИ) ТРЕВА

БУСЕН (РОЛНИ) ТРЕВА

БУСЕН (РОЛНИ) ТРЕВА

ТРЕСЕТ,ЃУБРИВА И СТИМУЛАТОРИ

ТРЕСЕТ,ЃУБРИВА И СТИМУЛАТОРИ

ТРЕСЕТ,ЃУБРИВА И СТИМУЛАТОРИ

ЗЕМЈОДЕЛСКА АПТЕКА

ЗЕМЈОДЕЛСКА АПТЕКА

ЗЕМЈОДЕЛСКА АПТЕКА