SEMPERVEL - инстант вегетативни модули


• Инстант вегетативните модули Семпервел се парче природа во урбаниот лик на иднината.
Наменети се за брзо и лесно подигање на екстензивни кровни градини.

• Семпервел е дренажно акумулационен елемент, односно вегетативен модул. Наменет за инстатно и лесно подигање на кровни градини.

•Семпервел е квалитетен инстант вегетативен модул, лесен за монтажа, новитет на пазарот во Македонија, Балканот и делови во Европа.

•При подигање на конвенционални кровни градини кои се изработуваат во најмалку 4 фази, со Семпервел, истите фази се заменуваат со само 1.

А притоа, се заштедуваат средства и време.

Иднината на урбаното живеење 

* Sempervel

Зборот “sempervel” е кованица од латинските зборови
semper – со значење: секојпат, вечно и
velarium – со значење: стреа… space sp
Преносно секојпат жива, зелено-зимзелена покривка.

Употребата на ваков модул е најмалку 30 % поевтина
и 3 пати побрза наспроти досегашните екстензивни градини кои се изведуваат на традиционален начин.


Намената на вегетативните модули е 
подигање на кровни градини со инстант ефект.
На лесен, брз и функционален начин
Погоден за инсталирање на рамни и коси кровови,
со наклон до 10 % со инсталирање на прицврстувачи• Дренира и акумулира 

    Потребна количина на вода

• Брза и лесна монтажа 

    Нема потреба од дополнителни чекори

• Издржливост  

    На притисок и изложеност на надворешни влијанија

• Инстант ефект  

    Веднаш по поставување на објект


Карактеристики на модулот:


•ИЗРАБОТЕНИ СЕ ОД БИОРАЗГРАДЛИВ МАТЕРИЈАЛ

УВ стаблизирана , полиетиленска пластика ( PE ) .
Материјал кој е отпорен на механички притисок, екстремни температури и се одликува со голема еластичност и пластичност.
Со што овозможува добра цврстина на модулот.
Што овозможува подложност на газење и постојана изложеност на високи и ниски температури
без намалување на издржливоста на вегетативниот модул.
Воедно модулот е подложен и за рециклирање по неговата употреба.


• ЕДНОСТАВНО СПОЈУВАЊЕ

Спојувањето на модулите е едноставно, без потреба од дополнителен алат, споеви или лепила.

На самите модули се излеани „јазичиња“ од две страни на модулот
и отвори од спротивните две.
Со што се овозможува нивно спојување на различен начин од било која страна и да е поставен модулот.
Овој механизам ја обезбедува потребната цврстина при спојувањето.• ЛЕСНО ОДРЖУВАЊЕ

Одржувањето на панелите е едноставно.
Може да биде целосно самостојно, со поставување на систем за полевање
Или со мануелно одржување – полевање по добиено упатство.
Нема дополнително одржување на панелите.


Како Функционира?


Се состои од пластичен дренажно –акумулационен елемент (модул), исполнет со земја-специјален супстрат и посаден со зимзелени , нискорастежни, повеќегодишни растенија. (перени-покривачи).
Имаат капацитет да задржуваат вода, вишокот се дренира по хоризонтала и вертикала, низ отворите на модулот.
А потребната количина за постојано одржување се задржува во мембраните на дното.


Зошто кровни градини?


Се почесто слободните површини се намалуваат за сметка на станбените и деловни објекти.

Па како компензативна мерка решение се бара во модифицирано хортикултурно уредување
на крововите и терасите.

Ваквиот начин на озеленување  на крововите и терасите е иднината на хортикултурното уредување  

Кровните градини се светски хит во урбаната хортикултура.
Декоративни, многукратно функционални и исплатливи.


Кои се бенефитите од кровните градини?


• Оптимизирање на просторот

креирање на животна средина-микро биотоп

• Се намалува потрошувачката на енергија

• Се зголемува векот на издржливоста на изолацијатa

• Се намалуваат поплавите при обилни врнежи

бидејќи еден дел од водата се задржува во сусптратот и елементите, а преостанатиот се дренира, споро по природен пат.

• Се подобрува звучната изолација

• Спречува прекумерно загревање на крововите

• Се подобрува микро климата и квалитетот на воздухот
Се прочистува од амбиентална прашина и загадување

• Пријатен амбиент

 Се прочистува од амбиентална прашина и загадување


•  Значајна компензативна мерка
за заробениот простор под објекти

Какви видови се употребуваат?


Може да бидат посадени зимзелени, нискорастежни повеќегодишни растенија –Перени.
Овие видови се погодни за одгледување на ваков начин бидејќи се издржливи растенија кои не бараат голема грижа. Од нив постои голем избор на различни видови и комбинации.

Растенијата се одбрани видови кои издржуваат екстремни климатски влијанија со минимално одржување.
Се употребуваат видови од родот Sedum, но и други видови.


ЗОШТО СЕМПЕРВЕЛ Е НАЈДОБРОТО РЕШЕНИЕ?


1
Семпервел ги заменува сите елементи за подигање на екстезивни кровни градини, со само 1 чекор.

А со тоа ги намалува средствата, времето и ресурсите за 30 %
1

КОНТАКТ:

БОРИС ТРАЈКОВСКИ 152А 1000, СКОПЈЕ
е-mail: fojako@gmail.com
ТЕЛЕФОН: +389 2 2772 046
+389 78 225 897 – Продажба
+389 78 362 969 – Администрација

АДРЕСА:

БОРИС ТРАЈКОВСКИ 152А 1000, СКОПЈЕ

РАБОТНО ВРЕМЕ:

Понеделник- Сабота : 08-17ч.


close


ДОЗНАЈ ГИ ПРВ ПОПУСТИТЕ И МНОГУ ИНФОРМАЦИИ !

Остави ја твојата e-mail адреса и добивај информации ↴